מגלים את עולם הקפה -ההבדל בין רובוסטה לערביקה ומהו קפה איכותי

12/01/2013
פורסם ב: מאמרים

מגלים את עולם הקפה זו סדרת מאמרים קצרים וממצים על נושאים שונים בעולם הקפה עם טיפים שיעזרו לכם להבין את העולם הנפלא הזה.

מאמר שני בסידרה:

הפעם אתמקד באבות זני הקפה העיקריים, קיימים 4 אבות, הרובוסטה ,הערביקה ,(שני זנים משניים שהם הדווברי (Dewevrei) והליבריקה (LIBERICA

האם ערביקה זה שם נרדף לקפה איכותי?

קפה איכותי נמדד בעיקר באחידות פולי הקפה, טריותם ,כמות הפגומים אחוז הלחות בפולים ופוטנציאל הטעם הסופי שלהם, כל אלה ישפיעו רבות על טעם הקפה לאחר הקלייה,לכן חשוב להדגיש שרמת איכות הקפה חשובה ברובוסטה כמו בערביקה, רובוסטה מסוימת יכולה להיות מדורגת באיכותה ,גבוה יותר מערביקה כך שרובוסטה וערביקה אינם שם נרדף לאיכות על אף שפוטנציאל הטעם הסופי של ערביקה הוא גבוה יותר.

מבחינת טעם, יש שיאמרו שרובוסטה זה קפה מעולה ויש כאלו ששם זה מעורר אצלם חלחלה, המסקנה הברורה שתמיד אחזור עליה היא שקפה זה עניין של טעם ומכאן הדעות השונות .

 

הפוטנציאל הטמון בפולים:

–  טעם: רובוסטה תיתן טעם מריר ודומיננטי,טעם לוואי לטעמי, הערביקה תתאפיין בטעם עדין יותר ומנעד טעם רחב יותר. שיטת עיבוד הקפה תשפיע רבות על טעם הקפה בשני המקרים.

–   מראה וויזואלי: הרובוסטה תיתן קרמה סמיכה ושמנונית ואילו הערביקה תיתן פחות קרמה, צבע הקרמה וכמותה תלויים ברמת קליית הקפה ,באופן החליטה והקפדה על עבודה נכונה.

–  ארומה: הרובוסטה תשתלט על התערובת מבחינת ריח,ככל שאחוז הרובוסטה בתערובות גדול יותר כך תשתלט הרובוסטה על טעם התערובת כולה, ככל שהרובוסטה יותר איכותית (טעמה פחות דומיננטי) אז ניתן יהיה להוסיף יותר ממנה לתערובת.

 

לרוב, שיטת העיבוד של הרובוסטה תהיה השיטה הטבעית/יבשה כך שטעמו יהיה מאוד קשוח ומשתלט, לעומתו רוב הערביקה בארץ היא חצי שטופה או שטופה כך שטעמיה יהיו יחסית עדינים וחלקים.

יש קיטלוג שונה מבחינת איכות הפולים ויש ללמוד את המושגים השונים בשביל להבין איזה חומר גלם ברשותכם. כל מדינה פיתחה שורת מושגים שלעיתים ייחודית רק לה.

 

להלן מספר מושגים כאלה שמעידים על מקור גידול הקפה (גבהים):

SHG (Strictly High Grown)-קפה שגדל על הרים

HG (High Grown)  – קפה שגדל על גבעות

MG (Medium Grown) or CS (Central Standard)– קפה שגדל במטעים רגילים

SHB (Strictly Hard Bean); HB (Hard Bean)-( פולים קשים (מעיד על גידול בגבהים

 

לאחר סיווג ראשוני קיימים צירופי אותיות שמעידים על איכות הקפה מבחינת הפולים עצמם (שבורים, פגומים וכו')

A-קפה מעולה B– קפה בינוני C –  קפה גרוע 

 

ומכאן צירופי האותיות

AA – הקפה הכי טוב
AB– קפה טוב

BA– קפה בינוני

BB– קפה גרוע

 

לסיכום- ערביקה ורובוסטה זה שם כל כך כללי כמו לענות, אם ישאלו אתם היכן אתם גרים, תענו שאתם גרים בכדור הארץ.

הקפידו לרכוש חומר גלם איכותי כיוון שהוא זה שייקבע את פוטנציאל הטעם הסופי אליו תגיעו. לגבי אלו שלא קולים בבית, זכותכם המלאה לשאול על חומר הגלם של הקפה אותו אתם שותים, לא תמיד ניתן לטעום ולכן חשוב לדעת מהו הקפה שאתם רוכשים. 

חשוב לרדת לדקויות ולהבין כי קפה זה עניין של טעם, הגדירו את הטעם שאתם מחפשים וחפשו אחריו, קולה קפה מקצועי יוכל להכווין אתכם לפי הציוד שיש לכם והטעם שאתם מחפשים לקפה המתאים לכם ביותר.

 

מקווה שנהניתם
מוזמנים ל חנות הקפה

בברכה

גלעד שמחי,

מומחה לקליית קפה.  

חזרה לכתבות
עוד כתבות
matat Handcrafted by Matat
ווטסאפ
התחברות לחשבון באמצעות
התחברות באמצעות מספר טלפון
התחברות באמצעות דוא״ל וסיסמה

כתובת אימייל שגויה

הסתר סיסמה שגויה

שכחת סיסמה?

הרשם וחסוך זמן ברכישות הבאות

Error

הסתר סיסמה שגויה

כדי לאפס סיסמה לאתר, כתוב את כתובת המייל שאיתה נרשמת לאתר ולחצ/י על כפתור איפוס סיסמה

Error message here!

חזרה להתחברות