ישנן מספר דרכים לקלות קפה.
הדרך העתיקה הייתה להשתמש במחבת כבדה מעל מקור חום ולערבב תמידית את הקפה עד לשלב הרצוי לעצירה.
אני לא ממליץ על דרך זו כיוון שהפולים לרוב לא ייצאו אחידים אלא אם אתם עובדים כמו מיקסר.
הדרך הפופולרית ביותר הינה על ידי קולה פופקורן, הקפה יוצא טוב מאוד לטעמי ואני מאוד ממליץ על שימוש במכשיר זה לקולה המתחיל.
יש לזכור שגם אם קליתם ,אני לא ממליץ לשתות ישר לאחר הקלייה כיוון שהקפה עדיין "עובד" וממשיך להפריש co2 במשך 48 שעות,מניסיון ראיתי שהקפה ממשיך "לעבוד" גם אחרי 48 שעות,כמו כן, אם קליתם קלייה בהירה,תנו לקפה יותר זמן לפני שתנסו לשתות אותו,לעומת קלייה כהה שאורך חיי המדף שלה קצר יותר והיא מוכנה לשימוש מוקדם יותר, אצלי הקפה מוכן לאחר 10 ימים לפחות.
אבל אני מודה שהסבלנות שלי לא עומדת לצידי בדרך כלל והרבה פעמים שתיתי קפה ישר אחרי הקלייה, כמו הרבה מפלוגת המילואים שלי וזה היה לי ולהם מאוד טעים וארומתי ,עדיין יש לזכור כי הגוף מתגבש לאחר כמה ימים וכן הטעמים.
אז לענייננו.
עוד דרך לא רעה היא טוסטר אובן, הבעיה היא שהחלק בפולים הנוגע בתבנית סופג יותר חום מחלקי הפול האחרים ולכן יהיו לכם קצוות שרופים אלא אם כן אתם תקפידו לערבב כל דקה וזה הרבה עבודה.
הדרך המומלצת היא ליצור מעין תוף מסתובב, ראיתי אנשים שחיברו קופסת שימורים למברגה ישנה כך שכל הזמן תסתובב.
חשוב לשים בתוך התוף חלקי ברזל שייצרו ערבוב מתמיד אחרת הפולים לא ייקלו באחידות.
אל תתפתו לקנות קולה קפה, זה צעצוע יקר ומשתלם רק אם זה תחביב ולא כהשקעה כלכלית.
חשוב להקפיד על אמצעי בקרה נאותים כמו גששי טמפרטורה וטיימר פשוט.
לא להיבהל מגששי הטמפרטורה, סיפור שמייקר את העסק אך הופך אותו למקצועי ביותר.
ככל שאני מעמיק בכתיבת מאמר זה אני נזכר בימים הרבים בהם לקח לי לשדרג את הקולה שלי עד לשלב בו אני עובד ומתחיל את העסק שלי. היה חשוב לי לא להיות כמו כולם אלא לבנות לפי המפרט שלי ולפי טכניקת הקלייה אותה אני אאמץ.
אני ממליץ לכולכם לא לחקות את האחרים אלא להשתמש בעקרונות הבסיסיים אותם נתתי לבניית הקולה ובקרת הקלייה וכמובן להתייעץ איתי ואעזור בכיף. אני רוצה לראות קהילה שנהנית מקפה איכותי.
מה שחשוב וצריך להוביל אתכם בבניית הקולה הוא:
תוף מסתובב– עדיף לא מחורר למניעת מגע עם האש ,יש לשים לב לעובי התוף,ככל שיהיה עבה יותר הוא יהיה פחות רגיש לשינויי החום אם אתם תורידו להבה או תגבירו.
אוורור מתמיד – אי אוורור יביא לקפה חומצי יותר ויאט את עליית הטמפרטורה בתוף
מקור חום– לשמור על מקור חום שניתן לכוונון.
בקרת טמפרטורה.-על מנת ללמוד מהתהליך יש לדעת לבקר אותו,אחרת הכל זה ניסוי וטעייה וכמעט בלתי אפשרי לשחזר הצלחות וללמוד מכשלונות.
תזכרו שמיקום הגשש מאוד חשוב ואני ממליץ אחד בתוך הפולים ואחד צמוד לתוף. הגשש בפולים יראה לכם את הטמפרטורה היחסית של הפולים (קשה למדוד את טמפרטורת הפול הממשית).
הגשש שצמוד לתוף הקולה יראה לכם את הטמפרטורה הגבוהה ביותר הקיימת בקולה. שמירה על עלייה הדרגתית בחום תשמור על קלייה הדרגתית ונכונה.
כמו כן, יש לזכור כי הכנסה לתוף חם מדי יביא לחריכת הפולים, ישנה תלות גם במהירות הסיבוב של התוף, ככל שמהירות הסיבוב גבוהה יותר,כך ניתן להכניס את הפולים בחום גבוהה יותר (כלל אצבע).
אני משער שיש לכל חובב קלייה שאלות או הערות אז תרגישו חופשי
מקווה שתרמתי
בברכה
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה