מה קולהההההה?
יש לי זמן פנוי מאז שהכנסתי את הקולה הגדול לפעולה ואני מקדיש אותו לכם, שתדעו איך להתמודד עם עולם הקפה.
אז…….
בסרטון קודם כל אני מדגיש
כל מה שאני אומר אלו כללי אצבע, להכווין אותכם לעשייה נכונה של הקפה, להבין איך מתנהג הקפה בחשיפה לטמפ', זמני חליטה ארוכים וכו
מכאן אתם צריכים לקחת את זה לטעם האישי שלכם.
הסרטון ממשיך ומסביר ממש על קצה קצה קצה המזלג על ניסויים אפשריים שאתם יכולים לבצע ובעיקר, איך לבצע ניסויים כדי להגיע למסקנות מהר.
אז הדרך שאני מבצע ניסויים (גם בקלייה דרך אגב, בעיקר בתחילת הדרך), זה לנסות מקרי קיצון.
מה טעם חליטה איטית מדי, כזו שזליגה ראשונית מופיעה לאחר 15 שניות ולעומת זאת, מה טעמה של חליטה מהירה ואז אני מנסה להתכוונן לכיוון האמצע שלי, כזה שיהיה טעים לי, מה שלאחד יהיה מר וחזק, לשני שמורגל לטעמי קפה, יהיה מעולה.
דוגמאות לניסויים אפשריים:
בחינת טמפ' החליטה – זה תלוי מכונה, במחליף חום, קולינג פלאש של 50 שניות לעומת חליטה בלי קולינג בכלל.
זמני חליטה – שימו לב אם הזליגה מופיעה לאחר 3 שניות לעומת חליטה שמופיעה לאחר 15 שניות (כמו שציינתי קודם)
כמות קפה בסלסלה – לכל סלסלה יש כמות קפה אופטימאלית או יותר נכון, מנעד כמות אופטימלי, בין 13-15 למשל לסינגל עמוק , ככה היה אצלי בעבר, במידה והקפה טרי וזמני החליטה טובים לטעמכם, העוגייה צריכה לצאת יבשה (ברוב המכונות, במכונות ללא שסתום תלת כיווני, תהיה שלולית קטנה על הקפה). במידה והחליטה איטית אך הקפה מריר, כנראה שטחנתם דק מדי ושמתם מעט מדי קפה, זמני החליטה יהיו טובים אך הקפה יהיה מהיר והעוגיה בוצית, טעים לכם? הכל טוב, לא טעים, שחקו עם משתנה הכמות לעומת טחינה , שנו כל פעם משתנה אחד כדי לא לבלבל את עצמכם.
חמוץ לכם? – טחנו יותר דק ושמרו על אותה כמות בסלסלה להאט את הזליגה ולמיתון החמיצות
מר לכם? – עשו הפוך, או בחנו את טמפ' החליטה שהיא לא גבוהה מדי (כמו שציינתי בסעיף הראשון)
פריצה בעוגיה?– דחסו חזק ונסו שוב
הזרימה מתחילה לאט וממשיכה מהר? – פריצה בעוגיה בגלל דחיסה חלשה מדי, קפה טחון דק מדי וכמות קפה נמוכה בסלסלה (בטח יש עוד סיבה שברחה לי)
הפוך חזק מדי? – שימו פחות אספרסו ויותר חלב, כמה? תלוי בכם 🙂
יחס חליטה? – אני ממליץ על יחס של 1 ל2, על כל גרם קפה, 2 גרם נוזל אבל יש כאלה שיעדיפו יחס של 1 ל1 וכמובן שיש משמעות לסוג הקפה שאתם שותים, קלייה בהירה תאהב יחס אחר לעומת מדיום.
בקיצור:
כל ניסוי שהעליתי, פשוט תעשו עליו ניסוי, למשל דחיסה, איך הזרימה מתנהגת בדחיסה חזקה ואיך בחלשה, מר לכם? נסו זרימה ממש מהירה לעומת ממש איטית ותנסו לזהות את הגורם המריר וממה הוא נובע בהכנה שלכם.
כמובן שעדיף להתחיל ניסויים עם קפה נורמלי ,אחרת את תשתגעו
מקווה שעזרתי ולא חפרתי
תודההההההההההההההה
גלעד